כל היתרונות במכללות
בישראל בשנים האחרונות מתגברת התופעה של הקמת מכללות. בין אם מדובר במכללות ציבוריות, או במכללות פרטיות, הפופולריות שלהן עולה בהדרגה ומועמדים רבים מעדיפים ללמוד שם על פני לימודים באוניברסיטאות. עד שנת 1993 חל איסור על פי חוק להקים מוסדות אקדמיים שהם אינם אוניברסיטאיים. לכן המכללות שהוקמו עד לאותה תקופה לא סיפקו לימודים לקראת תואר ראשון, אלא רק לימודי תעודה, לימודי טכנאות והנדסאות. שר החינוך דאז, אמנון רובינשטיין הוציא הנחייה ותיקון לחוק שאפשר למכללות מסוימות שעמדו בתקנים, להציע במסגרתם לימודי תואר ראשון ולעיתים אף תואר שני. כיום קיימים עשרות מכללות אקדמיות, שמאפשרות לימודי תואר ראשון מטעם אחת מהאוניברסיטאות הרשמיות בארץ, או מטעם עצמן (אם המל"ג אישר זאת). נוסף על כך קיימות במסגרת הזו גם מכללות להכשרת מורים וגננות, מכללות ללימודי סיעוד ועוד. תנאי הקבלה למסלולים האקדמיים במכללות הם לרוב נמוכים יותר ממסלולים דומים באוניברסיטאות.
בנוסף למכללות האקדמאיות, קיימות מאות מכללות בהן ניתן ללמוד לימודי תעודה או לימודי טכנאות והנדסאות. ניתן לסווג את המכללות הללו כמכללות מקצועיות. בחלק מן המקרים הקורסים ותעודות הגמר שלהן מוכרים כהסמכה של משרד הכלכלה. מכללות כאלה מוכרות לצורך הכשרה מקצועית וגמול השתלמות. ברוב המקרים תנאי הקבלה ללימודים במכללות מקצועיות, לא יכללו בחינה פסיכומטרית ובמקרים מסוימים אפילו אין צורך בתעודת בגרות כדי להתקבל ללימודים.
מידע כללי אודות למידה במכללות
צעירים רבים שעומדים בפני בחירת מקצוע ומוסד לימוד, שואלים את עצמם איפה כדאי ללמוד. האם עליהם להשקיע זמן רב ואנרגיה כדי להוציא ציונים גבוהים בבגרות ובפסיכומטרי, בכדי להתקבל ללימודים באוניברסיטאות, או שעדיף להם לפנות לדרך הקלה יותר וללמוד במכללות. תנאי הקבלה במכללות הינם לרוב נמוכים יותר מאשר באוניברסיטאות ובימינו אף אפשר להמשיך לתואר שני במכללה אקדמית. המועמד ודאי שואל את עצמו מה היתרון של האוניברסיטה, אם בכלל, בהנחה שהמכללה קרובה למקום מגוריו והיא מספקת תארים מטעם האוניברסיטה.
נוסף על כך לא תמיד ירצו הצעירים ללמוד לימודי תואר, אלא יעדיפו לימודי תעודה או לימודי הנדסאי \ טכנאי. לדוגמא, מי ששוקל ללמוד עיצוב גרפי, לא יוכל ללמוד זאת באוניברסיטה, אלא רק במכללות שיש להן מסלול לימודי עיצוב גרפי. גם מי שרוצה לעבר הכשרה מקצועית, או לימודי הסבת מקצוע בזמן הקצר ביותר, יבחר לרוב ללמוד במכללה ולא באוניברסיטאות שמסלולי הלימוד שלהם ארוכים מדי. ישנם אם כן יתרונות רבים ללימודים במכללה והן הופכות להיות פופולריות משנה לשנה, כך שאפילו מספר הסטודנטים שלומדים לקראת תארים אקדמיים כמעט השתווה בין האוניברסיטאות למכללות האקדמיות.
ללמוד במכללה- מה ההיתרונות בבחירה ?
כל מי שבוחר ללמוד במכללה נהנה ממספר יתרונות
-
הסטודנט שבוחר ללמוד במכללה יקבל בדרך כלל יחס אישי יותר ותשומת לב רבה יותר, בבואו להירשם ללימודים במכללה, כיוון שבמקרים רבים המכללות לא מתוקצבות על ידי המדינה והן צריכות להילחם על הסטודנט. הוא בעצם "לקוח" של המכללה והלימודים שהמכללה מספקת זה השירות.
-
מכללות רבות הוקמו בעשרים השנה האחרונות והמבנים שבהם הן נמצאות בדרך כלל יהיו במצב מצוין. כולל תשתיות, מחשבים, מזנונים וכדומה.
-
מבחר גדול מאוד. כיום ישנן מאות מכללות הפזורות בכל רחבי הארץ. באופן זה מועמדים שרוצים ללמוד קרוב למקום מגוריהם יוכלו למצוא בקלות מכללה ובה מסלול לימודים מעניין ופרקטי שבאמצעותו ימצאו מקצוע לעתיד.
-
אפשרות ללמוד לימודים אקדמיים שלא במסגרת האוניברסיטה. מכללות אקדמיות רבות מציעות מסלולי לימוד מקבילים למסלולים באוניברסיטאות, אבל במקום שאדם ילך ללמוד במקום המרוחק ממגוריו, שם יצטרך לשכור דירה ולשלם כסף רב נוסף על שכר הלימוד, הוא יוכל ללמוד קרב לביתו, לחסוך עלויות ולקבל תואר ראשון ולעיתים אף תואר שני.
-
תנאי הקבלה ברוב המכללות נמוכים יותר מתנאי הקבלה באוניברסיטאות, מה שמאפשר ליותר אנשים להצליח להתקבל ללימודי תואר ולצאת לשוק העבודה עם תואר ראשון ולעיתים אף להתקדם לתואר שני, באותה מכללה.
-
אפשרות לעבודה בזמן הלימודים. בחלק מהמכללות מסלולי הלימוד, גם לתארים אקדמיים, הם כה נוחים שחלק מהם גם מועברים במסגרת לימודי ערב, כך שהסטודנטים יכולים לעבוד בזמן הלימודים אפילו שהם עובדים במשרה מלאה.
-
תכניות לימוד ייחודיות שמתקיימות רק במכללות. חלק מהמכללות פתחו מסלולים מיוחדים שמתקיימים רק אצלן (אפילו לא באוניברסיטאות). לדוגמא תואר ראשון בשימור, או תואר ראשון בהנדסת אנרגיה ועוד.
מה הם מסלולי הלימוד הייחודיים במכללות?
בגלל החדשנות של המכללות והעובדה שאין בהן קיבעון כמו באוניברסיטאות, קל יותר לארגן מסלולי לימוד שעשויים להיות אטרקטיביים לצעירים המתלבטים מה ללמוד וגם לאנשים המעוניינים בהסבת מקצוע. בין מסלולי לימוד אלה ניתן למנות.
לימודי תואר ראשון באנימציה, תואר ראשון בשימור, תואר ראשון במדעי המזון, תואר ראשון במדעי האופטומטריה, תואר ראשון בביולוגיה רפואית ועוד מסלולים אקדמיים רבים כולל לימודי תואר שני ייחודיים.
נוסף על המסלולים האקדמיים יש גם מסלולים ייחודיים במכללות מקצועיות שנועדו לספק הכשרה מקצועית לאנשים שבאים מתחום התעשייה, לוגיסטיקה או התחבורה. בין המסלולים ניתן למצוא: קורס תכנות מכונות מדידה XYZ, קורס נהג מכונה ניידת, קורס מנהלי פסולת ועודפים ועוד.
סיכום
לסיכום ניתן לומר שהמכללות על סיווגיהן השונים תופסים מקום נכבד בעולם ההשכלה הגבוהה בישראל. ההתפתחות המואצת החל משנות ה-90 של המאה ה-20, הביאה לכך שהמכללות צצות כפטריות אחרי הגשם. קיימים יתרונות רבים בלימודים במכללות החל מלימודים קרוב לבית, דרך תכניות לימוד ייחודיות, תנאי קבלה נמוכים יותר ויחס אישי יותר.
בין אם מדובר במכללות אקדמיות או במכללות מקצועיות, היתרונות הגלומים בהן הם כה גדולים כך שגם צעירים שמתלבטים איפה ללמוד או אנשים ששוקלים לעבור הכשרה מקצועית, או הסבת מקצוע, יעדיפו ללמוד במכללות. כך שמספר הסטודנטים במכללות עולה על מספר הסטודנטים באוניברסיטאות.
מודעה