ClickCease

איך להיות מטפל באמנות?

נמצאו עבורך 3 מוסדות לימודים:

סטטוס ההכרה הרשמית של המדינה בבוגרי לימודי טיפול באומנויות

עולם הטיפול באמנות על תחומיו השונים – ביבליותרפיה, טיפול באמנות פלסטית, פסיכודרמה – ועוד רבים אחרים – הופך בשנים האחרונות לפופולארי במיוחד, ורבים מעדיפים לפנות היום לאחד מתחומי הטיפול באמנות (הידוע גם כטיפול בהבעה ויצירה), מאשר לטיפול פסיכולוגי "סטנדרטי". עם העלייה בביקוש לטיפולי ההבעה ויצירה – החלו גם מכללות רבות להציע לימודים בתחום. מסלולי הלימוד האיכותיים, המקיפים והמעמיקים ביותר הם לימודי תואר שני בטיפול באמנות, על תחומי השונים, אך ניתן למצוא מכללות המציעות גם לימודי תואר ראשון בטיפול באמנות, ואף לימודי תעודה בטיפול באמנות, על תתי ההתמחות השונים שבה.

אם גם אתם רוצים להיות מטפלים באמנות, אך אינכם יודעים מה בדיוק עליכם ללמוד לשם כך, הגעתם למקום הנכון: להלן תוכלו לקרוא מידע חשוב ומועיל, אשר יבהיר לכם איך להיות מטפלים באמנות – האם ניתן להסתפק בלימודי תעודה או תואר ראשון בלבד – או האם חייבים גם תואר שני, האם חייבים רקע בפסיכולוגיה – או שמא הלימודים פתוחים גם לבוגרי תארים אחרים, האם מקצוע הטיפול באמנות מוכר על ידי הגורמים הרלוונטיים (משרד הבריאות, משרד החינוך וכו'), או שמא מדובר בתחום פרוץ – ועוד מידע חשוב שיעזור לכם להבין יותר טוב – כיצד להיות מטפלים באמנות.
יועצת לימודים
לימודים
ייעוץ לימודים חינם
רוצה פרטים אודות איך להיות מטפל באמנות??
שירות אישי חינם!
רוצה לקבל מידע על איך להיות מטפל באמנות??
מלא/י פרטיך ויועצת לימודים תחזור אליך בהקדם.

מה הם תחומי הלימוד המבוקשים ביותר בטיפול באמנות ?

השלב הראשון בדרככם להפוך למטפלים באמנות הוא, כמובן, הבחירה בתחום הלימודים המדויק, שכן עולם הטיפול באמנות הוא עולם נרחב ומגוון, הכולל מספר רב של סוגי תרפיה, הנבדלים זה מזה באופן ושיטת הטיפול, כמו גם בהליך ההכשרה הנדרש לעיסוק בתחום.

להלן נמנה כמה מתחומי הטיפול באמנות המבוקשים ביותר:
טיפול באמנות פלסטית – שיטת טיפול המשלבת ציור, רישום ופיסול כחלק מהעבודה הטיפולית.איך להיות 
ביבליותרפיה – שיטת טיפול המשלבת קריאה ו/או כתיבה של טקסטים בעבודה הטיפולית.
טיפול בדרמה ודרמה תרפיה – שיטות טיפול נבדלות, אשר המשותף להן הוא השימוש בכלים מעולם הדרמה והתיאטרון במהלך העבודה הטיפולית.
טיפול בתנועה ו-Dance Therapy – שיטות טיפול המביאות את הגוף, הריקוד והתנועה אל תוך חדר הטיפולים.
השיטות הנ"ל הן הנפוצות ביותר כיום בתחום הטיפול באמנות והטיפול בהבעה ויצירה – אך קיימות עוד שיטות טיפול רבות בתחום: פוטותרפיה, וידאו-תרפיה, טיפול בבישול ועוד.
איך להיות מטפל באמנות?
קבלת פרטים ללא כל התחייבות

מהו המעמד החוקי של טיפול באמנות בישראל ?

חשוב לדעת כי תחומי הטיפול באמנויות טרם זכו להגדרה חוקית בישראל – כלומר, בניגוד לתחום הפסיכולוגיה, לדוגמא, כל אחד – גם ללא הכשרה מספקת – יכול להציג את עצמו כמטפל באמנות. יחד עם זאת, במגזר הציבורי – בבתי החולים, קופות החולים, מערכת החינוך וכיו"ב, נוטים להעסיק רק מטפלים באמנות אשר עברו את מסלולי ההכשרה המקיפים ביותר בתחום (קרי – תואר שני, במידה וקיים).

כמו כן – האיגודים המקצועיים בתחום דואגים לדחוף את ההכרה במקצועות הטיפול באמנות – והם צפויים לעבור בקרוב חקיקה בכנסת. באם החוק יעבור בהתאם לתכנית האיגודים בתחום – רק בוגרי תואר שני ממוסד מוכר, בעלי שעות ניסיון בתחום האמנות ובעלי ניסיון מעשי בטיפול (פרקטיקום) – יזכו להכרה.

הכרה מקצועית במטפלים באמנויות בעבר

בעבר, בין השנים 1988 ל-2004 הכיר משרד הבריאות הישראלי במטפלים באמנות אשר עמדו בתנאים הבאים: תעודה המעידה על סיום לימודים בתוכנית המוכרת על ידי משרד הבריאות, סיום 1,200 שעות התמחות ועמידה בבחינת רישוי ממשלתית. לאחר שבוגרות תכניות שלא הוכרו על ידי משרד הבריאות הגישו תביעה – בג"ץ ביטל את ההכרה של משרד הבריאות, מטעמי פגיעה בחופש העיסוק.
איך להיות מטפל באמנות?
קבלת פרטים ללא כל התחייבות

מסלולי הלימוד

כאמור, חלק מתחומי הטיפול באמנות – כגון ביבליותרפיה וטיפול באמנות חזותית, כבר מוצעים כלימודי תואר שני, המספקים הכשרה עיונית ומעשית מעמיקה ומקיפה לבוגריהם – ואם אתם רוצים לעסוק בתחומים אלו – יהיה עליכם להירשם לתואר השני, שכן לימודי התעודה בתחום אינם מספקים – ובמקרה שאכן יעבור חוק ההכרה במקצוע בקרוב – לימודי התעודה לא יהיו מספקים על מנת לעסוק בתחום.

אם, לעומת זאת, אתם כבר עוסקים בתרפיה (פסיכולוגים, לדוגמא), בהחלט תוכלו להסתפק בלימודי תעודה בלבד.

חלק מתחומי הטיפול באמנות – כגון פוטותרפיה, למשל, מוצעים רק כלימודי תעודה, ועדיין אין מסלולים לתואר שני (או אפילו ראשון) בתחום.

עתיד ההכרה המקצועית בתחום הטיפול באמנות

אמנם בלתי אפשרי לחזות את העתיד, אך י.ה.ת – האיגוד הישראלי לתרפיה על ידי יצירה והבעה, פועל במרץ על מנת לקדם את ההכרה החוקית של המדינה במטפלים באמנויות. אם מתווה ההכרה בתחום יעבור בהתאם לדרישותיה של יה"ת, סביר להניח כי על מנת לזכות בהכרה יידרשו התרפיסטים להיות בוגרי תואר שני לפחות בתחום ההתמחות הספציפי, בעלי כ-600 שעות התנסות בתחום האמנות ובוגרי כ-1200 שעות התמחות בטיפול. תיתכן אף דרישה למעבר של מבחן מטעם הרשויות הרלוונטיות, לצורך קבלת ההכרה.

השלבים במסלול הלימוד -איך להפוך למטפל באמנות ?

לסיכום – אם אתם רוצים להיות מטפלים באמנות – ראשית יהיה עליכם להחליט באיזו תחום מתחומי מעולם הטיפול באומנויות תרצו להתמחות. בהתאם לבחירה זו – יהיה עליכם לתכנן את דרככם: כהתחלה, מומלץ עד מאד להירשם לתואר ראשון בפסיכולוגיה, אחד מתחומי האמנויות (התחום בו תרצו להתמחות), עבודה סוציאלית – או תחומים אחרים מעולם הטיפול והפרא רפואה.

מכללות אחדות החלו להציע מסלול לימודים ייחודי לתואר ראשון בתחום – תואר ראשון במדעי ההתנהגות במסלול אמנותי- יצירתי.

חשוב להדגיש כי על מנת ללמוד לימודי תעודה בחלק מתחומי הטיפול באומנות (פסיכודרמה, למשל) – לא תמיד תואר ראשון, אך אין ספק כי השלמת תואר ראשון לפני לימודי התעודה תתרום רבות להתפתחותכם המקצועית ואיכות עבודתכם.

לאחר השלמת הלימודים לתואר ראשון – מגיע שלב ההתמקצעות: לימודי התואר השני או לימודי התעודה בתחום. במידה והתחום בו אתם מתעניינים קיים גם במסלול לתואר שני – ודאי כי יש עדיפות לנסות ולהתקבל אליו, ולא להסתפק רק בלימודי התעודה.

איפה עובדים מטפלים באמנות ?

לאחר סיום לימודי התואר השני (או לימודי התעודה), ובמידה וצברתם מספיק ניסיון מעשי בפרקטיקום והשלמתם את שעות ההתמקצעות באמנות הדרושות – תוכלו להתחיל ולעסוק בתחום – כמטפלים באמנות במערכת הציבורית (בבתי ספר ופנימיות, קופות החולים ומרפאות ציבוריות ועוד), כמו גם במגזר הפרטי. כמובן כי תוכלו גם לפתוח קליניקה עצמאית משל עצמכם.
מודעה
מחפש איך להיות מטפל באמנות??
מחפש איך להיות מטפל באמנות??
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: איזור המרכז - קריית אונו
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: קרית אונו
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: תל חי, סמוך לקרית שמונה
מוסדות לימוד בישראל
לימודים
השאר פרטים ונציגי המוסדות שסימנת ייצרו איתך קשר בקרוב!
התחייבות: פרטיך אינם מועברים למוסדות שלא סימנת
אני מאשר/ת את תנאי השימוש ומאשר/ת קבלת מידע והצעות בטלפון, בדוא"ל, במסרון וכדומה‎‎
מודעה