התמחות בלימודי משפטים במכללות
תחום המשפטים ועריכת הדין בישראל, כבר שנים רבות, מהווים אטרקציה לצעירים שעומדים בראשית דרכם המקצועית והם מעוניינים להשיג עבודה מאתגרת, עם פוטנציאל השתכרות גבוה מאוד. על כל מי ששואף בפועל לעסוק בעריכת דין לדעת שלימודי התואר במשפטים באוניברסיטאות או במכללות, אינו מספיק. נדרש ממנו לעבור תקופת התמחות של שנה וחצי (על פי הנחיית משרד המשפטים החל מ-2016. קודם לכן ההתמחות ארכה רק שנה). בין אם הוא שואף לעבוד בשירות הציבורי בעריכת דין, ייעוץ משפטי, או במשרד עורכי דין פרטי, על מי שסיים את התואר לחפש משרד או מוסד שיעסיקו אותו בתור מתמחה במשפטים. שם הוא יצבור ניסיון שיעזור לו בהמשך הדרך. רק אחרי סיום ההתמחות, ניתן לגשת לבחינות לשכת עורכי הדין, שלאחריהן במידה והם הצליחו לעבור אותן, יקבלו את תעודת עורך הדין וההסמכה הרשמית לכך.
אם אתם אחרי שלוש וחצי שנות לימודי המשפטים באוניברסיטה, או במכללה, קיבלתם את התואר (או זכאות לתואר) ואתם מתלבטים לגבי המשך דרככם המקצועית, כדאי לכם בכל מקרה לעבור סטאז' ללימודי משפטים. מעבר הסטאז' יאפשר לכם בסופו לגשת לבחינות ההסמכה של עורכי הדין. חבל לא לנצל את האופציה הזו, כיוון שברוב המקרים עורכי הדין מצליחים להשיג משרות (בין אם כשכירים, או כעצמאיים) שהן טובות יותר מאשר אנשים שרק סיימו תואר במשפטים ואין להם הסמכה של עריכת דין.
מידע כללי אודות סטאז' ללימודי משפטים
סטודנטים רבים הלומדים משפטים, בשנת הלימודים השלישית שלהם לקראת חודש מרץ או ספטמבר (תלוי באיזה סמסטר התחילו ללמוד), מתחילים לגשש בלשכות משפטיות ציבוריות, או במשרדי עורכי דין פרטיים לבדוק אם יסכימו לקבל אותם להתמחות אצלם. אמנם שעות העבודה מרובות, העבודה אינטנסיבית מאוד והשכר שמוענק לבוגרים הטריים נמוך ביותר, אולם זוהי דריסת הרגל ותקופת הכשרה חשובה מעין כמוה, המאפשרת למתמחה לצבור ניסיון מקצועי. כמו כן מעבר ההתמחות מהווה תנאי מחייב לכל מי שרוצה לגשת לבחינות הלשכה של עורכי הדין שההצלחה בהן תקבע אם המתמחה יוכל להפוך לעורך דין באופן רשמי.
לבוגרי תואר ראשון במשפטים פתוחה האפשרות לא לגשת לסטאז'. אבל במקרה הזה הם לא יוכלו לעסוק בתחום עריכת הדין. אמנם אנו שומעים מדי פעם על דוקטורים למשפטים שמעולם לא היו עורכי דין, אבל המקרים האלה יחסית נדירים. בדרך כלל מי שלא עוסק בעריכת דין יתקשה למצוא עבודה הקשורה לתחום המשפטים, או שימצאו משרה שרק בעקיפין יש לה זיקה למשפטים. הכסף הגדול נמצא בעריכת דין וככל שיש ניסיון מקצועי רב יותר ומגוון, כך תנאי ההעסקה והשכר במשרדי עורכי הדין, כעצמאים או בלשכות המשפטיות משתפר פלאים. הסטאז' במשפטים הוא הדרך בה אפשר לצבור ניסיון.
מי קהל היעד לסטאז' בלימודי משפטים ?
סטאז' ללימודי משפטים מיועד לבוגרי תואר ראשון במשפטים שסיימו בהצלחה את לימודיהם באוניברסיטאות או במכללות וקיבלו תעודת בוגר מטעם המוסד בו הם למדו. רוב המקומות יקבלו להתמחות גם ללא תעודת התואר הראשון ויסתפקו בטופס זכאות לתואר שמונפק באופן רשמי על ידי מוסד הלימוד בו למד הבוגר.
מה הם תנאי הקבלה לסטאז' בלימודי משפטים ?
כדי להתקבל לסטאז' ללימודי משפטים, צריך קודם למצוא משרד עורכי דין, או לשכה משפטית ציבורית שתסכים להעסיק מתמחים. יש להניח שהם יבחרו את המועמד לאחר ראיון קבלה, בו הם יבדקו את מידת ההתאמה של הבוגר להתמחות הספציפית. להתמחות ניתן להירשם בשני מועדים בשנה (בהתאם לזמני סיום לימודי התואר במשפטים): מרץ וספטמבר. נדרש גם טופס חתום מאת נציג משרד עורכי הדין או הלשכה שקיבלו את המתמחה לשורותיהן כולל מכתב רשמי, הצהרה של המתמחה וקורות החיים המלאים של המתמחה.
נוסף על כך נדרש לשלם אגרה לרישום המתמחה על סך 250 ₪.
מה משך ההתמחות בסטאז' ללימודי משפטים ?
עד 2016 משך ההתמחות בלימודי המשפטים ארכה כשנה. אולם על פי הנחיה של משרד המשפטים ובתיאום עם לשכת עורכי הדין, נציגי אקדמיה והסטודנטים הוארכה ההתמחות במשפטים לשנה וחצי. זה נעשה מתוך מטרה להכשיר את עורכי הדין העתידיים ולתת בידיהם כלים רבים יותר וניסיון מקצועי עשיר, בטרם הם מתחילים לעסוק באופן רשמי במקצוע. כדי לא לזרוק אותם ל"מים הקרים" ללא הכשרה מספקת.
מה הם תחומי העיסוק בזמן הסטאז' ?
המתמחה שעובד במשרד עורכי הדין, או הלשכה המשפטית יעסוק בתחומים מגוונים שאמורים לסייע לו לצבור ניסיון מקצועי בעריכת דין.
בין הנושאים בהם מטפל המתמחה ניתן למצוא:
-
מעבר על מסמכים שונים שקשורים לתיקים ספציפיים וסימון הדברים החשובים לעיון עורכי הדין.
-
עריכת מחקרים לקראת טיפול בתיקים.
-
כתיבה של מסמכים משפטיים.
-
עריכת חקירות וראיונות עדים לפני משפט.
-
סיוע לעורכי הדין לפני משפטים (תביעות או כתבי הגנה).
סיום הסטאז' מאפשר עיסוק בעריכת דין ?
מי שמסיים את התמחותו, בין אם במשרד עורכי דין פרטי, או בלשכה משפטית ציבורית, יקבל אישור על סיום ההתמחות שלו. עם אישור זה הוא יוכל לגשת לבחינות לשכת עורכי הדין. רק מעבר הבחינות, יאפשר למתמחה לעסוק בעריכת דין.
מה האפשרויות לאחר סיום הסטאז' בלימודי משפטים ?
לאחר סיום הסטאז' בלימודי משפטים, יוכלו המתמחים לגשת לבחינות לשכת עורכי הדין. רק מי שעבר את המבחנים של הלשכה יוכל לקבל הסמכה כעורך דין ולעסוק במקצוע זה. מי שמעוניין להתקדם בתחום עריכת הדין והמשפטים יוכל אחר כך להתקבל ללימודי תואר שני במשפטים באחת האוניברסיטאות, או במכללות שבהן יש מסלולי לימוד כאלה.
במה עובדים מסיימי הסטאז' בלימודי משפטים ?
אחרי סיום הסטאז' בלימודי משפטים. יוכל המתמחה לגשת לבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין. אם הוא יצליח לעבור את הבחינות בהצלחה הוא יקבל הסמכה של עורך דין. בהתאם להתמחות שהוא בחר במסגרת לימודיו ובמסגרת הסטאז' שלו הוא יחפש עבודה במשרדי עורכי דין פרטיים, או בלשכות משפטיות בשירות הציבורי, כעוזרי יועצים משפטיים. ככל שהם יצברו ניסיון רב יותר, הם עשויים לשקול להפוך לעורכי דין עצמאיים וכך לרוב להרוויח יותר כסף.
מודעה
מחפש סטאז' ללימודי משפטים?