מקצועות ריאליים מול מקצועות הומניים במכללות
לימודי תואר ראשון פותחים לנו אפשרויות תעסוקה לעתיד וכמובן מרחיבים לנו השכלה. הבחירה בין מקצועות ריאליים להומניים הופכת להיות יותר קשה שכן העידן שלנו מציע מגוון רחב של אפשרויות בשני צידי המתרס. מקצועות ריאליים מחזיקים לחובתם התעסקות רבה עם מספרים, תכנות, מערוכת טכנולוגיות, פיתוח ומדע. מצד שני תמצאו מקצועות הומניים המציעים מגוון רחב של השכלה היסטורית, תרבותית, תקשורתית, חברתית, פסיכולוגית והתנהגותית. הבחירה לא קלה ולעיתים גם אנחנו לא יודעים מה יתאים לנו יותר. מקצועות ריאליים מחייבים אתכם למחשבה ריאלית, אהבה למחשבים, למספרים, למחקר מדעי ופיתוח טכנולוגי. מקצועות הומניים יחייבו אתכם לחשיבה ביקורתית, התעניינות בהיסטוריה, תרבות וחברה, אהבה לעבודה מחקרית, עניין בחינוך והוראה.
זכרו כי כאשר מדובר בלימודי תואר ראשון זה המקום להתמקד יותר בתחביבים שלכם, בחלומות שלכם לעתיד וברצון שלכם. השאלה 'מה תרצו להיות כשתהיו גדולים?' היא שאלה הנכונה לשאול את עצמכם כבר בשלב זה. בכל מקרה בין אם תבחרו מקצוע ריאלי או מקצוע הומני, אתם תמיד יכולים לעשות הסבה מקצועית או לעשות תואר ראשון נוסף בכל תחום אחר.
תנאי קבלה למקצועות הומאניים וריאליים
בחירת מקצוע ריאלי או הומני טומן בחובו גם תנאי קבלה ודרישות החוג. תנאי הקבלה למקצועות השונים משתנים בין מכללות לאוניבסיטאות וכן בין המכללות והאוניברסיטאות לבין עצמן. מומלץ מאוד לבדוק את מיקומכם מבחינת תעודת בגרות, ממוצע ציונים, ציון פסיכומטרי וכל דרישה נוספת שתועמד לפניכם. אחרי שתבדקו את תנאי הקבלה תכינו לעצמכם תוכנית פעולה.
במידה ונמצא שהנתונים שלכם אינם מספיקים לתחום שבחרתם, בידקו מול מוסד הלימודים מה באפשרותכם לעשות על מנת לשפר את הנתונים או שיקלו את האופציה לחזור על הבחינה הפסיכומטרית. כך או כך חשוב שתקפידו על מסלול פעולה אחיד ולא תסתפקו במקצוע רק מאחר ותנאי הקבלה מתאימים לכם. ככלל תנאי הקבלה למוסדות לימוד מורכבים ממוצע ציוני תעודת בגרות וציון הבחינה הפסיכומטרית. לעיתים תתבקשו לעבור ריאון אישי, להיכנס על סמך ועדת חריגים או לגשת למכינה לשפר ציוני בגרות. מקצועות ריאליים כגון מנהל עסקים, מדעי המחשב, הנדסה, מדעי מערכות מידע, לימודי הי טק ועוד יבקשו בדרך כלל ממוצע ציוני בגרות וציון בבחינה הפסיכומטרית. יחד עם זאת תמצאו מוסדות אשר מאפשרים קבלה ללא הבחינה הפסיכומטרית ורק על פי ממוצע ציוני בגרות גבוה. כך נוהגים גם מקצועות הומניים כגון תקשורת, פסיכולוגיה, משפטים, מדעי התנהגות, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה ועוד.
מקצוע ריאלי או מקצוע הומני - ביקוש רחב בשני צדי המתרס
הבחירה בין מקצוע ריאלי לבין מקצוע הומני משקפת את המגוון הרב שמציעים היום מוסדות לימוד בארץ. גם הביקוש למקצועות מסוימים יכול להעלות את רף הקבלה והסינון. בין המקצועות הריאליים המבוקשים תמצאו לימודי הנדסה על מגוון המסלולים, לימודי מדעי המחשב, כלכלה, מערכות מידע, תכנות, אדריכלות ובין המקצועות ההומניים תמצאו ביקוש ללימודי תקשורת, פסיכולוגיה, מדעי התנהגות, קרימינולוגיה ועוד. בהגיעכם לבחירה תשאלו את עצמכם לגבי עולם התעסוקה ואפשרויות עבודה בתחום כבר במהלך התואר ואחריו. היום מגוון מקצועות הן ריאליים והן הומניים מבקשים השלמת תואר שני על מנת להתבסס במקום עבודה מסוים ולעסוק בו כגון פסיכולוגיה. אך לא כולם ידרשו תואר שני. לרוב תתבקשו להציג ניסיון בתחום, תיק עבודות או תקופת סטאז'.
מקצוע ריאלי או מקצוע הומני - פיתוח כישוריים אישיים ומקצועיים
מקצוע ריאלי משקף את היכולות והכישורים הטכנולוגים שלכם, מדעיים, מחקריים ומחשבתיים. מקצוע זה יתאים לאנשים שאוהבים מספרים, תכנות, מגידלי ראש, שואפים להצליח בתחום ההי טק וההנדסה. מקצוע הומני ישקף יכולות והכישורים המחקריים שלכם, ספרותיים, יפתח גישה לכתיבה וקריאה, יפתח חשיבה ביקורתית ויעצב ויגש אתכם בתור אנשי חינוך, תרבות חברה והוראה. מקצוע הומני יתאים לאנשים שאוהבים לקרוא, לכתוב, לחקור, לפתח תאוריות, לבקר ולהשמיע את קולם. כמו כן יתאים לאנשים יצירתיים.
בין אם תבחרו ללכת בדרך הומנית או ריאלית, זכרו כי מדובר בעתיד שלכם אבל תיקחו הכל בקלות. בעידן שלנו מקצועות רבים מעניקים לכם הזדמנויות תעסוקה, מורידים גבולות, פותחים אתכם לעולם אחר וחדש. כל מסלול לימודים והמהות שלו. לימודי תואר ראשון הם לימודים מלהיבים, מרתקים ומאתגרים.
מודעה