תואר שני MSC מחקרי במדעי הים
המרכז האקדמי רופין, מציע תכנית ייחודית לתואר שני - MSC מחקרי במדעי הים, תואר הכולל תזה.
הלימודים נערכים בקמפוס המרכז האקדמי רופין במכמורת.
לאוקיינוסים, המהווים כשני שלישים משטח כדור הארץ, תפקיד מכריע בויסות מערכת האקלים, בתהליכים ביו-גיאוכימיים ובמחזור החומר. כמו כן, ההערכה היא כי רוב המינים החיים באוקיינוסים טרם התגלו וטרם נחקרו. לימודי המוסמך המחקרי במדעי הים מתמקדים בהבנת התהליכים הביולוגיים, הפיזיקליים והאקולוגיים באוקיינוסים ובחקר ההשפעות האנושיות על האורגניזמים, האוכלוסיות, החברות והמערכות הביולוגיות באוקיינוסים בכלל ובים התיכון בפרט. מעבר לכך, מתקיימים מחקרים ביו-רפואיים תוך שימוש בבעלי חיים ימיים כחיות מודל.
בשל מורכבותם וחשיבותם הרבה, חקר האוקיינוסים דורש מבט רב-תחומי. הלימודים למוסמך מספקים את הכלים הנחוצים למחקרים מורכבים, כמו יחסי הגומלין בין אורגניזמים לסביבתם הביוטית והא-ביוטית בסביבה הימית, דינמיקה של אוכלוסיות וחברות אקולוגיות במרחב ובזמן, מגוון המינים והגורמים שמשפיעים על מגוון זה וההשלכות היישומיות של כלל הגורמים הללו על הממשק שבין המערכות הימיות ושמירת טבע בסביבה הימית.
התכנית מיועדת לבעלי תואר ראשון BSc במדעי החיים, במדעי הים, במדעי הסביבה, בגיאוגרפיה ובגיאולוגיה המעוניינים לערוך מחקר מתקדם בתחום המרתק של מדעי הים.
- בוגרי תואר ראשון ממוסד מוכר בארץ או בחו"ל: בוגרי תואר ראשון שממוצע ציוניהם הסופי לתואר הוא 80 לפחות בתחומים הבאים: מדעי הים, מדעי החיים, מדעי הסביבה, גיאוגרפיה, גיאולוגיה. ממוצע זה הוא סף מינימום לצורך רישום בלבד ואינו מבטיח קבלה.
- ראיון אישי: מועמדים יוכלו להתקבל ללימודים רק לאחר שיאושרו נתוניהם בוועדת קבלה ולאחר ראיון אישי עם מנחה המחקר.
- מכתבי המלצה והסכמת הנחייה: על המועמדים לצרף שני מכתבי המלצה וטופס הסכמה להנחיית סטודנט חתום על- ידי המנחה המיועד.
- קורות חיים: מסירת קורות חיים עדכניים.
- לימודי השלמה: על המועמדים להציג ידע מוקדם בנושאים בסיסיים בתחום מדעי הים ברמת תואר ראשון. מועמדים שחסרים ידע זה יידרשו ללמוד קורסי השלמה כתנאי קבלה לתכנית.
-
את היקף לימודי ההשלמה הנדרשים מכל מועמד תקבע ועדת ההוראה של התכנית.
-
לימודי ההשלמה אינם מזכים בנקודות זכות.
הלימודים מתקיימים במשך ארבעה סמסטרים, שנתיים אקדמיות. הלימודים ועבודת המחקר בתזה מתבצעים במהלך השבוע בהתאם למערכת השעות ובתיאום עם המנחה האישי.
תכנית הלימודים מקנה לסטודנטים רקע מדעי רחב במדעי הים, מעבר למקצוע המסוים הקשור לתחום ההתמחות. קשת התחומים כוללת אוקיאנוגרפיה ביולוגית, אקולוגיה וביולוגיה ימית, אוקיאנוגרפיה כימית, אוקיאנוגרפיה פיזיקלית, גיאולוגיה ימית, חקלאות ימית, שימור הסביבה הימית וגנומיקה ואקולוגיה של אוכלוסיות ימיות. מערך ההוראה מתבסס על חוקרים מהפקולטה למדעי הים ועל מרצים מהאוניברסיטאות.
המשתתפים בתכנית זו יערכו עבודות ניסוייות בשדה ובמעבדה, ויבצעו עבודות תיאורטיות וניסוייות המבוססות על כלים אנליטיים, סטטיסטיים וחישוביים. הם ישתמשו בטכנולוגיות מתקדמות של כלים ביו-מולקולריים, אופטיים ואקוסטיים, אמצעי חישה מרחוק ומערכות GIS.
עבודת התזה נערכת במעבדות הפקולטה למדעי הים, הכוללות מעבדת מחקרי שדה אקולוגיים, מעבדה ביולוגית, כימית ומולקולרית, חומרי טבע ומעבדת מי ים זורמים. המחקר נעשה בהנחיית חבר סגל בכיר ונושאו ייקבע בהתייעצות עם המנחה. עבודת המחקר תתפרש על פני שתי שנות הלימוד והיא יכולה לשמש בסיס למחקר המשך בדוקטורט באחת האוניברסיטאות.
מוסמכי התכנית אוחזים בידע ובניסיון הנחוץ למחקר דוקטורט בתחום מדעי הים. הם יכולים להשתלב במגוון תחומים כמו חוקרים במעבדות מחקר ושירות בגופים ממשלתיים העוסקים בפרויקטים לאומיים ובינלאומיים של שיקום הים התיכון, ניטורו, טיפול בו ותכנון בתחומים הנוגעים לו, נושאים בעלי חשיבות עליונה עקב פיתוח שדות הגז התת-ימיים. נוסף על כך, המוסמכים יכולים להשתלב באקדמיה ובמסגרות הוראה וחינוך בנושאי מדעי הים, ובתעשייה בתחומים מתפתחים כגון אנרגיה ירוקה, חקלאות ימית, דלק מאצות, מוצרי טבע ותרופות מייצורי ים.