חושבים ללמוד הנדסה? המדריך המתומצת לפני ההרשמה
אוהבים לחשוב על מוצרים חדשים והמחשבות על איך לייצר אותם ממלאות לכם את הראש? תמיד אומרים עליכם שאתם טובים בארגון ושאתם יודעים להתמקד בתמונה הרחבה ולא רק ביעד הקרוב? קרוב לוודאי שאם אתם לפני תואר ראשון, אחת המחלקות בפקולטה להנדסה תתאים לכם במיוחד. החדשות הטובות הן שלמרות השם הפחות מושך (הנדסה היא הרבה יותר מסרגל-משולש ומחוגה שנחו בקלמר שלכם בבי"ס יסודי), מגוון האפשרויות לתואר ראשון בהנדסה עצומות והקריירה מבטיחה ביותר. אם אתם עדיין מתלבטים, המשיכו לקרוא, המדריך הזה בדיוק עבורכם.
מהי בעצם הנדסה ולמי מתאים ללמוד אותה?
נתחיל דווקא מהסוף: הנדסה מתאימה לסטודנטים יצירתיים שמעוניינים לקחת חלק משמעותי בפיתוח מוצרים ותהליכים בעלי ערך כלכלי מוחשי. נשמע קצת מורכב? חשבו על הדוגמה הבאה: כימאי שוקד במעבדה על נוסחה שפיתח ומייצר, בעמל רב, חצי גרם בלבד של חומר פלאי מסויים. איך אפשר יהיה להפוך את אותו חצי גרם למאה אלף טון בשנה שישרתו תעשייה שלמה? שוכרים את שירותיו של מהנדס כימיה והוא בונה תהליכים להקמת מפעל יעודי ורווחי מאוד לבעליו. למעשה, מהנדסים לוקחים את המדע על תחומיו השונים (מתמטיקה, פיזיקה, כימיה ועוד) והופכים אותו למוצר אמיתי וורווחי אשר מתחשב בשוק כולו, במתחרים, בתמחור ובכלכלה הרחבה.
עוסקים במדע ונהנים ממשכורות גבוהות
חשוב מאוד לזכור שכאשר אתם בוחרים תואר ותחום לימודים אתם למעשה גם בוחרים את העתיד הכלכלי שלכם. שפר עליכם מזלכם ואתם גרים בישראל המפורסמת בעולם כמדינה טכנולוגית. ככזו, החברות בה גם יודעות לתגמל אנשים מוכשרים ובעלי הכשרה שמסוגלים להביא לשולחן לא רק את הרעיון אלא מוצרים חדשים וממשיים. כך, לא מעט סטודנטים אשר לומדים כימיה לתואר ראשון מסיימים את לימודיהם ומתחילים לעבוד במעבדה. לעומתם, סטודנטים אשר סיימו 4 שנות לימוד בהנדסת כימיה מגוייסים לחברות מובילות ונהנים משכר גבוה בצורה משמעותית ומעיסוק יומיומי מאתגר ומגוון יותר. את אותם פערים בשכר רואים גם כאשר משווים בין שכר של מי שסיים תואר ראשון במדעי המחשב לעומת מי שסיים את התואר שלו בהנדסת תוכנה. עקרון דומה חל גם על תחומים אחרים.
"הנדסה" היא שם גנרי לעולם מגוון מאוד
תחת כותרת העל "הנדסה" ניתן כיום למצוא מגוון עצום של תחומים, כאשר הבולטים בהם הם הנדסת תעשייה וניהול (שנחשבת למבוקשת ביותר), הנדסה תוכנה, הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, הנדסה כימית והנדסת פלסטיקה. חשוב לציין שבעוד שכל תחום הינו שונה במהותו מתחומים אחרים, המשותף בהם היא הכשרה הכוללת ראייה רחבה מצד אחד תוך התמקצעות פרטנית בתחומים השונים מצד שני. הכשרה זו מסייעת לסטודנט לסיים את לימודיו ולהפוך לאיש מקצוע משכיל המסוגל להביא פתרונות יצירתיים כבר בתפקידו הראשון.
איך תבחרו את המוסד האקדמי הנכון?
עם המגוון הרחב של המכללות והאוניברסיטאות בישראל כיום האפשרויות כמעט אינסופיות וניתן להתבלבל בקלות. "לפני בחירת הפקולטה הנכונה כדאי מאוד להסתכל במבט רחב יותר ולבחון לא רק את היכולות האישיות, שהן חשובות בפני עצמן כתנאי לקבלה, אלא מהו הערך המוסף שהמוסד האקדמי יכול להעניק לסטודנט בתמורה לכספו וזמנו" אומר פרופ' שמואל קניג, דיקאן הפקולטה להנדסה בשנקר. "במוסדות אקדמיים רבים הלימוד הדידקטי בכיתות הוא שמתווה את בסיס הלימודים. לעומת זאת, הלימודים בפקולטה להנדסה בשנקר, לדוגמה, שונים במהותם ובולטים בשטח: בגלל המפגש הצמוד בין עולמות ההנדסה והמדע עם מחלקות העיצוב במכללה, אנו יכולים להכניס תכנים ופרוייקטים יישומיים רבים שמעניקים לסטודנטים משני עברי המסדרונות פרקטיקה יקרת ערך. כך, הסטודנטים להנדסת תעשיה וניהול נחשפים לעולם האקטואלי בתעשיית האופנה, התכשיטים והארכיטקטורה ואילו מהנדסי התוכנה לומדים כיצד גרפיקה ועיצוב ממשק המשתמש קריטיים להצלחת המוצרים שהם מתכנתים. סטודנטים אלו לומדים ממש לצד חבריהם מהמחלקה לתקשורת חזותית קורסים משותפים, שמעניקים להם ידע נרחב משני העולמות. הדבר נכון בכל המחלקות בפקולטה: כך ניתן לראות, למשל, סטודנטים לעיצוב טקסטיל ועיצוב אופנה שמעצבים פריט של מחשוב לביש ((“wearables” בפרוייקט משותף עם המחלקה הנדסת תוכנה והמחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה וסטודנטים מהמחלקה להנדסת פלסטיקה בקורס משותף עם סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תעשייתי ועיצוב טכסטיל בקורס ליזמות וחדשנות בדרך לשוק ". פרופ' קניג מוסיף ואומר שלפי ראייתו ונסיונו הרב, מהנדסים טובים היום הם אלו שחוצים גבולות וגורמים לכך שבמפגש בין היכולות הטכנולוגיות שלכם עם עולמות העיצוב התוצאה תהיה גדולה מסך חלקיה.
בחנו את חברי הפקולטה
החלטתם סופית ללמוד הנדסה? זה הזמן לזכור שלא רק אתם נמצאים בהליך קבלה מול המוסד האקדמי אלא שבעצם אתם מעמידים עכשיו את כל המוסדות האקדמיים הרלוונטיים לוועדת קבלה מולכם (ושזה גם לגמרי לגיטימי). לפני הרשמה, בדקו מיהם חברי הצוות שנמנים על סגל ההוראה בפקולטה וקראו עליהם קצת כדי להבין עד כמה עמוק הנסיון שלהם בתעשייה. העניקו משקל רב יותר לסגל הטרוגני שמגיע מכמה תחומים שונים ואף משמש כיום כיועצים בכירים לחברות גדולות. בדקתם ועשיתם קצת גוגל? פרופ' קניג מציע שתלכו צעד קדימה ותבדקו גם אפיקים נוספים: "חברי הסגל הקבועים חשובים מאוד ובנוסף, ישנן פקולטות שמביאות לסטודנטים שלהם את המתרחש בעולם האמיתי גם בדרכים אחרות. בפקולטה להנדסה בשנקר, לדוגמה, לכל מחלקה ישנו גוף הנקרא "המועצה המייעצת" בה מכהנים אנשי תעשייה בכירים, לרבות מנכ"לים ומנהלי פיתוח של חברות המגלגלות עשרות מליוני דולרים. הם אלו שלמעשה מאשרים ונותנים אסמכתא לכל תכניות הלימודים. לא רק זאת ,אלא שלמועצה המייעצת יש גם תפקיד חשוב מאוד בייזום תכנים חדשים לפי צפי של מה יהיו הנושאים החמים ביותר ב 3-5 שנים הבאות".
זומנת לראיון קבלה? 3 דברים שכדאי לדעת
1. ראיון טיפוסי נמשך כשעה והוא בעצם שיח בין המועמד לצוות המראיין כאשר בסיומו הצוות צריך לקבל החלטה. מומלץ להגיע מצויידים בדף "תולדות חיים" אותו כתבתם על עצמכם בו תספרו מה עשיתם בין תום התיכון ועד לרגע שהביא אתכם לרצות ללמוד הנדסה. הקפידו על ניסוח ראוי ורהוט.
2. אם הגשתם בקשה ללימודים וזומנתם לראיון למרות שאינכם עומדים בתנאי הקבלה לפי הציונים, כנראה שצוות הפקולטה זיהה בכם איזשהו ניצוץ שיתכן והוא לא רוצה לפספס. מקרים חריגים כאלה מתרחשים בעיקר כאשר מדובר על אנשים בוגרים יותר שכבר מגיעים מעבודה מעשית בתעשייה או בעלי הכשרת הנדסאי שאינם זקוקים לפסיכומטרי. עכשיו הכדור בידיים שלכם: חישבו על סיבות טובות מדוע כן מגיע לכם להתקבל ומהם אותם דברים ייחודים שדווקא אתם יכולים להביא לשולחן לטובת התואר שלכם ולטובת הכיתה כולה.
3. הועדה המראיינת בוחנת בין השאר את רמת העניין של המועמד בתואר עצמו ואת עומק ה"מחקר" שביצע לפני כן על המוסד האקדמי. לכן, ההיכרות שלכם עם המוסד הלימודי אליו אתם ניגשים חשובה: מומלץ להכנס לפני הראיון לאתר האינטרנט של הפקולטה הרלוונטית, להכיר מעט את שמות חברי הסגל, באיזה פרסים זכו ועוד.
זכרו: לבחירה נכונה בתואר הראשון יש את הכח להשפיע רבות על עתידכם. אל תרשמו לתואר שנושאי ההתמחות בו לא מעוררים בכם עניין אבל זכרו להשקיע מחשבה לא רק בתחומים הנלמדים אלא באופק העתידי שהם יכולים להביא אתכם אליו. ושיהיו לכם לימודים נעימים.