אניברסיטת אריאל בשומרון מציעה תואר ראשון בהנדסת כימיה.
תכנית הלימודים בהנדסה כימית מכשירה את הסטודנטים כמהנדסים הנדרשים להכיר את תכונות החומרים השונים כדי שיוכלו לנצלם לצורך פעילויות הייצור השונות בתעשיות, להבין את התהליך שחומרים עוברים בדרכם להפוך למוצרים ולחומרי גלם חיוניים המניבים רווחים כלכליים, ולעסוק במחקר ופיתוח של מגוון חומרים ובהתאמתם לשלבי פיתוח המוצר או הייצור.
הלימודים כוללים קורסים בהנדסה כימית, ניהול בטיחות למהנדסי כימיה וביוטכנולוגיה, דינמיקה ובקרת תהליכים, כימיה פיזיקלית, כימיה של פולימרים, מיקרוביולוגיה תעשייתית, תרביות תאים, פיזיקה, חשמל, כימיה אורגנית ועוד.
הבחירה באריאל
במחלקה להנדסה כימית באוניברסיטת אריאל קיימות שתי מגמות: ביו-טכנולוגיה וחומרים, המאפשרות להשתלב בתעשיית התרופות, בתחומי ההיי-טק, בפיתוח חומרים ותהליכי ייצור או להמשיך ללימודי תואר שני בהנדסה כימית.
כמו כן קיימים שני מסלולים ייחודיים שמעניקים לסטודנט את ההזדמנות ללמוד מקצוע ייחודי בנוסף להכשרתו כמהנדס כימי: מסלול יין (פיתוח טכנולוגיות בתחום היין) ומסלול טכנולוגיות מים (בו מכשירים את הסטודנטים אשר יתנו את המענה העתידי לפתרון בעיות מים) במסגרת מגמת ביו-טכנולוגיה.
אוניברסיטת אריאל מעמידה לרשות הסטודנטים ציוד ומעבדות מן המתקדמות בארץ. כמו כן, האוניברסיטה פועלת רבות בתחום מחקר ההנדסה הכימית. במהלך הלימודים צוברים הסטודנטים ניסיון רב ונחשפים לפעילותם של מדענים ומחקרים מובילים בתחום, כגון פיתוח מערכות הספקת תרופות באופן ממוקד (Targeted Drug Delivery) לתאי סרטן, פיתוח שיטות חיסון משופרות, פיתוח ביו-ריאקטורים יעילים, חקירת המלחים בים המלח, פיתוח של הפקת ביו-דלקים, פיתוח טכנולוגיות ''ירוקות'', פתרון בעיות בתרמו-דינמיקה, ייצור אנרגיה במערכות ביולוגיות, תאי דלק ביולוגי ועוד...
בנוסף לסיפי הקבלה על סמך ממוצע בגרות וציון פסיכומטרי כנהוג במחלקה נדרשות גם 9 יחידות ריאליות.
לפרטים נוספים על סיפי הקבלה ניתן לפנות ישירות לאוניברסיטה.
4 שנים (קיים מסלול מיוחד לעובדים ולהנדסאים).
במחלקה להנדסת כימיה פועלות שתי מגמות: ביוטכנולוגיה וחומרים בחירת מגמת הלימודים מעניקה לבוגרים הזדמנות להתמקד בנושאים ספציפיים ולצבור ניסיון רב בתחומים הרלוונטיים לתעשייה כיום.
הנדסת כימיה וביוטכנולוגיה
מטרת לימודי ביוטכנולוגיה היא להכשיר מהנדסים בעלי אוריינטציה יישומית בתחומי התכנון והתפעול בתעשייה הכימית והביו-טכנולוגית.
הלימודים מקנים רקע בכימיה, בביולוגיה ובביוטכנולוגיה, יכולת תכנון תהליכים ומתקנים בתחומים אלו, וטיפול בבעיות הסביבה תוך ניצול המוצרים השונים לצורכי האדם והסביבה.
במסגרת לימודי ביו-טכנולוגיה באפשרות הסטודנט לבחור אחד משני מסלולים: טכנולוגיות מים או יין.
מסלול טכנולוגיות מים מיועד לסטודנטים המעוניינים להשתלב כמהנדסי כימיה בתחום הטיפול והספקת המים. מסיימי המסלול.
משתלבים בעבודה במשרדי ממשלה, בחברות ממשלתיות, בתאגידי מים וביוב ובחברות בינלאומיות.
מסלול היין הייחודי באוניברסיטת אריאל משלב לימוד לעומק של תחום הבוטניקה והאגרוטכניקה של כרם היין, טכנולוגיות הייצור של היין ותחומים נלווים. מטרת המסלול להכשיר מהנדסי כימיה וביוטכנולוגיה מומחים ליין, בעלי יכולת להשתלב ולקדם את תעשיית היין הישראלית להתמודד עם אתגרי העתיד. המסלול יכלול הכשרה מעשית ביקבים והכוונה לתחומי הפיתוח היצירתי בתחום היין.
הנדסת כימיה וחומרים
תחום לימודים חדשני זה מכשיר מומחים בכימיה ובהנדסה של חומרים מגוונים, כגון חומרים מתכתיים, מורכבים, פולימרים טבעיים וסינתטיים, זכוכיות וחומרים קרמיים. המגמה מדגישה במיוחד את תחום הכימיה ה"ירוקה" – שילוב של מדע החומרים עם הדרישות המודרניות לאיכות הסביבה בתעשיות השונות.
על המהנדס הכימי במגמת החומרים מוטלת האחריות לבחירה נכונה של החומרים המתאימים והנכונים ביותר לפתרון בעיות בתכנון מתקנים ומבנים שונים, תוך שימוש בידע על תכונותיהם והתנהגותם של חומרים. המסלול מבטיח הכנה ברמה העדכנית ביותר, תוך שימוש בשיטות ניסיוניות מתוחכמות ובסימולציות ממוחשבות.
אפשרות ללמוד בתכנית אנליזה פרמצבטית בשיתוף חברת "טבע", ענקית התרופות מהמובילות בתחום בעולם, בהתאם לדרישות התכנית ולתנאי הקבלה. מדובר בתכנית חדשנית, המאפשרת לך להיות שותף בפיתוח תרופות העתיד.
מטרת התכנית היא להכשיר עובדים בתחום האנליזה תרכובות (כימיה אנליטית) בחברות תרופות. סטודנטים בוגרי תכנית זו יוכלו בקלות להשתלב בתעשיית התרופות, המזון וגם במפעלים אחרים בתחום, המצריכים ידע ייחודי זה. טבע מעניקה מלגות לימודים למתאימים וחוזה עבודה מובטח.
בעולם קיימת דרישה הולכת וגדלה לתחום וזוהי התכנית האקדמית הראשונה בישראל הנותנת מענה לצורכי התעשייה.
מסלול הנדסת בטיחות
מטרת תכנית הלימודים הינה להכשיר מהנדסים בעלי ידע ורקע מתאים להתמודדות עם בעיות מורכבות של הקמת וניהול מערך לניהול בטיחות. התוכנית מעניקה תואר ראשון בהנדסת תעשיה וניהול יחד עם לימודי הנדסת בטיחות.
אפשרויות תעסוקה והמשך לימודים
בוגרי הנדסת כימיה וביוטכנולוגיה משתלבים במגוון רחב של תפקידים:במפעל הכימי – תהליכי הפקה וייצור תעשייתיים של מוצרים כימיים, ניהול מפעל ותשלובת כימית, פיקוח על צוות המפעיל מתקני ייצור, פיתוח תהליכי ייצור חדשניים של מוליכים למחצה לתעשיית המחשבים, ייעול תנאי הפעלת המפעל, וניתוח כדאיות כלכלית של מפעל כימי חדש.
בשוק האזרחי – הנדסה ביו־רפואית, פיתוח מקורות אנרגיה חדשים, התפלת מי ים, פתרון בעיות זיהום אוויר וזיהום מים, עיבוד תהליך כימי מעבדתי לפס ייצור בהתאם להתמחות, ייעוץ טכני ללקוחות המפעל, חקר שווקים לצורך החדרת מוצר חדש או למכירת מוצרי המפעל, והשתלבות במשרדי ייעוץ טכני והנדסי.
בוגרי הנדסת כימיה וחומרים משתלבים במגוון רחב של תעשיות בארץ ובחו"ל בתחום ייצור חומרים, עיבוד חומרים,
בנייה, הנדסה אזרחית, ייצור ועיבוד חומרים פלסטיים, פיתוח מערכות, פרויקטים ביטחוניים וצבאיים ועוד.
בוגרי התואר יוכלו להמשיך לתואר שני בהנדסה כימית באוניברסיטת אריאל או באוניברסיטאות אחרות בארץ ובעולם.