10 סיבות ללמוד תואר ראשון במכללות
צעירים רבים מתלבטים לגבי העתיד שלהם ולא יודעים האם להתחיל ללמוד לתואר ראשון, או להתחיל לעבוד ולרכוש ניסיון תעסוקתי. רובנו מחפשים את הנוסחה הקסומה של לימודים גבוהים מעניינים, שמהם ניתן לעשות קריירה מזהירה ורווחית. אולי אתם מנסים למצוא מה בדיוק קריירת החלומות שלכם, או רוצים לנצל את מענק השחרור, אולי ההורים לוחצים עליכם ללמוד, אולי החברה מכתיבה לכם שהיום תואר ראשון הוא "חובה" כמו תעודת בגרות, או שאתם כבר יודעים מה אתם רוצים לעשות בחיים והדבר היחיד שנותר הוא רק התעודה של בוגר תואר ראשון כדי להתחיל בקריירת החלומות שלכם.
אין ספק שההחלטה ללמוד לתואר ראשון משפיעה על המשך חייכם: להיכנס לתקופת לימודים אינטנסיביים ומבחנים למשך שלוש או ארבע שנים, לוותר על היכולת להתפרנס במשרה מלאה, להישאר לגור עם ההורים או להיפך - לעבור לעיר אחרת (תלוי היכן המכללה שבה תלמדו). אך עם זאת, יש סיבות טובות לרכוש השכלה גבוהה.
אין ספק שההחלטה ללמוד לתואר ראשון משפיעה על המשך חייכם: להיכנס לתקופת לימודים אינטנסיביים ומבחנים למשך שלוש או ארבע שנים, לוותר על היכולת להתפרנס במשרה מלאה, להישאר לגור עם ההורים או להיפך - לעבור לעיר אחרת (תלוי היכן המכללה שבה תלמדו). אך עם זאת, יש סיבות טובות לרכוש השכלה גבוהה.
1. להעשיר את הידע
גם אם לא כל הקורסים בתואר הראשון ישאירו אתכם פעורי פה, ובחלקם, יש להודות, תרצו להירדם – אין ספק שהלימודים בתואר שתבחרו יעשירו את הידע שלכם ויפתחו בפניכם עולמות חדשים. בפקולטות ההומניות יותר תלמדו קצת היסטוריה של התחום שבו בחרתם, בפקולטה למדעי החברה סביר להניח שתגעו בנושאים כמו פסיכולוגיה או סוציולוגיה (גם אם אתם לומדים תואר ראשון בתקשורת), בפקולטות למדעים מדוייקים תלמדו מתמטיקה, פיזיקה, וסטטיסטיקה. וגם אם תלמדו דברים שלא ישמשו אתכם בעבודה, תמיד כיף לשלוף איזה פרט מהידע הכללי שלכם באירוע משפחתי או עם חברים.
2. לרכוש מקצוע
רב האנשים שבוחרים ללמוד לתואר ראשון עושים זאת כדי למצוא בסופו של דבר עבודה הקשורה לתחום שלמדו: מי שרוצה להיות מורה לומד תואר ראשון בחינוך והוראה, מי שרוצה להיות פסיכולוג לומד פסיכולוגיה, ומי שחולם להיות עורך דין לומד משפטים. ישנם תפקידים הדורשים לימודים של שנים וידע תיאורטי נרחב כדי לעסוק בהם, ולכן, אין דרך אחרת להתקבל לעבודת חלומותיכם ללא הלימודים הקודמים לכך.
3. להתנסות "על יבש"
עבודות רבות בשוק העבודה נשמעות כמשהו אחד, כאשר בפועל, בחיי היום יום, מדובר במשהו קצת שונה. יכול להיות שלהיות מורה נשמע לכם קוסם, אך בפועל ישנם אספקטים נוספים בעבודה שאינכם לוקחים בחשבון- כגון הפסיכולוגיה של הילדים, העבודה השוחקת, הכנת מערכי שיעור ותכנים, והמעורבות הרגשית בחיי התלמידים הם היבטים שלא מתאימים לכם. לימודי התואר הראשון יתנו לכם טעימה מעולם התחום אותו בחרתם ללמוד, בין אם בלימודים התיאורטיים או המעשיים, ואגב, ישנם לא מעט מקרים של סטודנטים שמחליטים לעבור חוג למשהו שתואם הרבה יותר את האופי שלהם.
4. לרכוש מיומנויות למידה ומשמעת עצמית
לימודי התואר הראשון שונים מהלימודים בתיכון: גודל הכיתה (לעיתים יהיה קורס של 5 סטודנטים, ולעיתים הרצאה באולם של 200 שומעים), התכנים, והציפיה מכם למשמעת עצמית ולמידה עצמאית. אם בתיכון קיבלתם שיעורי בית שנבדקו בכל שיעור, הרי שבלימודי התואר הראשון המרצה יחלק לכם תכנית לימודים (סילבוס) בתחילת הקורס, ויצפה מכם לקרוא את המאמר או הספר בעצמכם לשיעור הקרוב. השיעור הפרונטאלי יתבסס על התכנים שהייתם אמורים לקרוא, ולמרות שאף אחד לא יבדוק אם אכן קראתם – היעדר הידע הזה ימנע מכם להבין את השיעור. מיומנויות למידה אלו ופיתוח אחריות ויכולת למידה עצמאית הם כלי חשוב לחיים, מעבר לאקדמיה.
5. חיי קמפוס
אם תשאלו את ההורים שלכם, הדודים, או השכנה – כולם יגידו לכם שהתקופה הכי יפה בחיים שלהם היתה כשהיו סטודנטים. קצת אחרי שסיימתם את חובתכם למדינה (שירות צבאי או שירות לאומי), ולפני שאתם נכנסים למירוץ החיים ובניית קריירה, בית, ומשפחה – תקופת התואר הראשון מהווה זמן ביניים שבו אתם פשוט נהנים מלהיות צעירים ללא יותר מידי דאגות. מה יכול להיות יותר כיף מלבלות עם החברים שלכם בהפסקות וליהנות מהופעות, מסיבות, וכל שאר הדברים שיש לחיי הקמפוס להציע לכם?
6. לפתח חשיבה ביקורתית
אם יש משהו שהמרצים בתואר הראשון אוהבים – הוא לאתגר את החשיבה של המוחות הצעירים אותם הם מלמדים. הם יספקו לכם רקע, דוגמאות, ואף יעודדו אתכם להתנסות בחשיבה ביקורתית, שלא לוקחת שום דבר כמובן מאליו. מעבר לכך, תלמדו לקרוא מחקרים ומאמרים בצורה ביקורתית, להבדיל בין תוצאות מובהקות במחקר כמותי לבין מחקר איכותני, ותבינו להבדיל בין מחקר מדעי לבין כתבה תיאורטית. היכולת הזאת היא משהו שישמש אתכם לכל החיים, בעבודה, בחיי החברה, ביחסים אישיים ועוד.
7. לרכוש חברים לכל החיים
אולי כבר יש לכם חברים מימי בית הספר, וחברים מהצבא, אבל חברים שתכירו בתואר הראשון יישארו איתכם לכל החיים: מדובר באנשים בעלי תחומי עניין משותפים לכם, שהרי לא סתם בחרתם ללמוד באותו החוג. עם החברים האלו תלמדו ביחד בהרצאות, קבוצות למידה לפני מבחנים, תבלו בהפסקות ותצאו ביחד למסיבות סטודנטים. לאחר סיום התואר יהיו אלה הקולגות שאיתם תוכלו לא רק לשמור על קשר, אלא לדבר על רזי המקצוע שבחרתם, להתייעץ לגבי עבודה, ועוד.
8. בשביל קורות החיים
גם אם לא תעסקו במה שלמדתם בתואר הראשון, עצם העובדה שיש לכם תואר ראשון תיפתח בפניכם דלתות במהלך חיפוש עבודה. בוגרי תואר ראשון רבים עובדים בתפקידים שלא קשורים ללימודיהם (בוגר תואר ראשון לעבודה סוציאלית שעובד במחלקת משאבי אנוש בארגון מסוים), אך עם זאת, מעידים כי לימודי התואר תרמו להם באופן ניכר. כיום, רוב מקומות העבודה מחפשים לא רק ניסיון תעסוקתי, אלא דורשים מהמועמדים שלהם להיות בעלי תואר ראשון (לא חשוב במה), ולכן אם אתם מעוניינים במגוון תפקידים מעניינים – תואר ראשון הוא הדרך להשיג קריירה מרתקת.
9. מעורבות חברתית
הלימודים בתואר הראשון כוללים לא רק את הלימודים עצמם, אלא גם מעורבות חברתית מחוץ לכתלי הכיתה. ברוב המכללות בארץ מוצעת לסטודנטים מלגה במעורבות חברתית, כגון פר"ח – פרוייקט חונכות הכולל פעילות סטודנטים עם ילדים הזקוקים לעזרה בלימודים או לעזרה רגשית. מדובר בהזדמנות לממן את שכר הלימוד, ועם זאת לתרום לקהילה. מלבד פרוייקטים של מלגות, סטודנטים רבים, שמתעניינים בפעילות חברתית או פוליטית, יכולים להשתלב באגודת הסטודנטים או בפעילות מפלגתית שונה ומגוונת (התחלה של כל פוליטיקאי, כולל ראשי ממשלה).
10. לצאת לחיים עצמאים
מרבית הסטודנטים לומדים לתואר ראשון בעיר שונה ממקום מגוריהם, ולכן לרוב מדובר ביציאה מהבית של ההורים ומעבר דירה, המסמלת יציאה לחיים עצמאים. מציאת דירה ושותפים, עבודה, תחזוקת הבית, כגן ניקיון, קניות ותשלומי חשבונות – כל אלו מהווים שלב חשוב בהתבגרות שלכם ועיצובכם כאנשים בוגרים. מה גם שלחיות בלי התערבות מתמדת מצד ההורים יכולה להיות חוויה משחררת בהחלט.
מודעה