ClickCease

לימודים במכללות או אוניברסיטאות - מה ההבדל?

נמצאו עבורך 7 מוסדות לימודים:

איפה כדאי ללמוד - במכללה או אוניברסיטה?

האם ללמוד במכללה או באוניברסיטה? זו אחת השאלות הקשות והמורכבות שמלוות כמעט כל צעיר בעת בחירתו מה ללמוד. אם בעבר, לפני עשור וחצי לערך היה ברור כי האוניברסיטאות הן הגופים המובילים בתחום ההשכלה וכל מי שמעוניין ב"תואר אמיתי" מומלץ לו שילמד בהן, היום המצב אינו כה ברור. יש לא מעט מכללות מצויינות היכולות להתגאות במסלולי הלימוד שלהן ולהוציא לשוק העבודה בוגרים מוכשרים בעלי ניסיון מעשי. קיימים גורמים רבים עליהם יש להסתכל כשבוחרים בין אוניברסיטה למכללה. בעקבות אוניברסיטאות מעטות בארץ ולאור ריבוי מכללות, יש בהחלט מקום להתלבטות. 

האוניברסיטאות בארץ, אוניברסיטת חיפה, הטכניון, אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטת בר אילן, מציעות היום מגוון רחב של מסלולים בשלל פקולטות ביניהן מדעי החברה, מדעי הרוח ולימודי הנדסה. הלימודים באוניברסיטאות נחשבים ליוקרתיים, יחד עם זאת בעקבות שינויים דמוגרפיים, תעסוקתיים ותפיסתיים, הגישה למכללות השתנתה והיום בוחרים סטודנטים רבים ללמוד דווקא במכללות, לעיתים בעקבות תנאי קבלה נוחים יותר, קירבה לבית, רמת לימודים, שירותים לסטודנט לעוד. כמו כן תמצאו כי אנשי הוראה מהידועים באקדמיה בארץ ובעולם מלמדים גם באוניברסיטאות ובמכללות ומכאן שתזכו להשכלה מפי אנשי הוראה מובילים.
יועצת לימודים
לימודים
ייעוץ לימודים חינם
רוצה פרטים אודות לימודים במכללות או אוניברסיטאות - מה ההבדל??
שירות אישי חינם!
רוצה לקבל מידע על לימודים במכללות או אוניברסיטאות - מה ההבדל??
מלא/י פרטיך ויועצת לימודים תחזור אליך בהקדם.

לימודים במכללות או אוניברסיטאות - מה ההבדל?

ההחלטה על מקום לימודי תואר ראשון תלויה בשיקול דעת מושכל תוך כדי הבאת מספר גורמים בחשבון. עולם ההשכלה הגבוהה הפך להיות נגיש לכלל האוכלוסייה בעקבות ריבוי מוסדות לימוד, תוכניות מתקדמות והבנה כי ההשכלה פותחת דלתות רבות בעולם. אפשרויות הבחירה הרבות הביאו לשינוי גדול שהביטוי הבולט ביותר שלו הוא שכיום מרבית הסטודנטים בארץ לומדים במכללות. רק על פי נתונים אחרונים, 24,000 סטודנטים סיימו תואר ראשון במכללות. הנתון מעיד על נהירה לעבר עולם האקדמיה וההשתלבות הרחבה במכללות ברחבי הארץ.

השאלה הגדולה נותרה פתוחה, מכללה או אוניברסיטה? - ובכן, כדאי מאוד לעבור על מספר היבטים לפני שאתם מחליטים וניגשים לתהליכי ההרשמה. הכינו מבעוד מועד תוכנית פעולה לאורך כל תקופת התואר שנלמדת בין 3 - 4 שנים.
לימודים במכללות או אוניברסיטאות - מה ההבדל?
קבלת פרטים ללא כל התחייבות

מה אתם רוצים ללמוד?

שינויים בתפיסת העולם והגישה להשכלה הביאה למגוון רחב של פקולטות ומקצועות אליהם תוכלו להתקבל. מדעי החברה, מדעי הרוח, לימודי הנדסה, כל אלו מוצעים במגוון מסלולים במכללות ובאוניברסיטאות. בעוד שבאוניברסיטאות הלימודים נלמדים ככלל בלימודי בוקר, הרי שהמכללות מציעות מתכונת לימודים גם בערב במיוחד לאנשים עובדים.
רבים שואלים את עצמם מה ההבדל בין מהנדס הנדסאי?, האם כדאי ללמוד מדעי המחשב?, האם כדאי ללמוד משפטים?, לימודים ריאליים או הומניים? - שאלות אלו הכרחיות על מנת לקבל החלטה מושכלת שתהיה נכונה עבורכם.

כן קחו בחשבון, כי לא כל מוסד אקדמי מציע את כל תחומי הלימוד. במרבית האוניברסיטאות וכן המכללות ניתן למצוא פקולטות הפופולאריות בקרב האוכלוסיה דוגמת מדעי החברה, מדעי המחשב, מדעי הרוח, מדעי הטבע, רווחה ובריאות ועוד. תוכניות הלימוד אינן זהות לגמרי, למרות שניתן למצוא קורסים מקבילים ואפילו מרצים חופפים בין מוסדות הלימוד. מי שמחפש אחר תחום לימוד ייחודי יותר כהנדסה, פיזיותרפיה, ביולוגיה, חקר המוח, אמנות, משפטים וכדומה לא ימצא אותם בכל מוסד לימוד.

אופי מוסד הלימודים

יש משהו במכללות הקטנות והכמעט אינטמיות שיוצר אווירה חברתית מגובשת וכן תחושה שהמרצים מעניקים יחס אישי לכל סטודנט וסטודנט. מכללות רבות רואות באלמנט זה אלמט חשוב ואף מעצימות אותו. באוניברסיטאות לעומת זאת מספר הסטודנטים בכל פקולטה גדול יותר וישנה אחידות ביחס שמקבל כל סטודנט. היחס האישי מתחיל בעיקר בתארים המתקדמים או בפקולטות בהן יש הרבה פחות סטודנטים והמרצים רואים את אותן הפנים בכל שיעור.

כמו כן, חשוב שתבחנו גם את השירותים לסטודנט הניתנים במהלך התואר. שירותי ספרייה, שירותי אינטרנט, פעילות אגודת הסטודנטים, מחשבים, צילומים, הדפסות, שירותי מזון ושתייה, פנייה למרצים ומתרגלים, סיוע כלכלי, סיוע לסטודנטים במילואים, מקומות חניה, הכוונה תעסוקתית, סטאז', קירבה למרכזי קניות ובילויים, מעונות ועוד יסייעו לכם להחליט על ההתלבטות. ההמלצה היא להשוות בין מספר מוסדות לימוד על מנת לקבל תמונה רחבה יותר לגבי המוסד לימודים.
לימודים במכללות או אוניברסיטאות - מה ההבדל?
קבלת פרטים ללא כל התחייבות

נגישות וקירבה לבית

צעירים רבים מחפשים אחר מוסד לימוד שיהיה באופן יחסי קרוב לביתם והם יוכלו להגיע אליו בקלות יחסית. לא לכל הסטודנטים הפוטנציאלים יש כלי רכב או דרך להתנייד למוסד הלימוד מבלי לעשות שימוש בתחבורה ציבורית, ולכן גם אלמנט זה, של תחבורה ציבורית נוחה ויעילה למוסד הלימוד נלקח בחשבון. ככלל, יש הרבה יותר מכללות בארץ, כך שמן הסתם הן יותר נגישות למרבית האוכלוסיה מאשר האוניברסיטאות. בנוסף, המכללות הרבות ממוקמות כמעט בכל עיר בארץ והרבה מהן מציעות מגוון רחב של מגמות לימוד העונות על צוריכהם של סטודנטים רבים.

האוניברסיטאות לעומת זאת ממוקמות בערים הגדולות בארץ (חיפה, תל אביב, ירושלים, באר שבע), ופעמים רבות מי שמחליט ללמוד בהן ואינו תושב אותו אזור גאוגרפי עובר לגור בקרבתן. על כן כדאי לשקול מעבר מקום מגורים, הרשמה למעונות, שכירת דירה, מעבר עם שותפים ועוד. כל האופציות הללו לגיטימיות לחלוטין אך יש לקחת בחשבון אילו מקורות מימון תצטרכו. כגון מקום עבודה נגיש, מלגות מלאות או חלקיות או כל סיוע אחר.

תנאי קבלה

לפעמים השאלה היא לא 'מה אני רוצה ללמוד?' אלא 'מה אני יכול ללמוד?'. תנאי קבלה במוסדות לימוד בין אם מדובר באוניברסיטה או מכללה, משתנים. לרוב יהיו אלו המכללות שיציעו מסלולים ללא פסיכומטרי כאשר אותו מסלול בדיוק תחת ציון פסיוכמטרי יוצע באוניברסיטה. אך לא תמיד המכללות מוותרות על ציון הבחינה הפסיכומטרית. דעו כי תנאי קבלה אינם מעידים על רמת לימודים או טיבם. תנאי קבלה גבוהים יעידו על ביקוש גבוה לפקולטה ועל כן זה משקף את התחרות.

כשאתם בוחרים בפקולטה ללמוד בה, תרצו לבדוק את תוכנית הלימודים שלה, לעבור על מבנה הסמסטר, ימי ימוד ושעות, סגל אנשי ההוראה, כלים מעשיים שאתם מקבלים, הפרקטקה והתיאוריה שלה תזכו. עשו השוואה בין מספר פקולטות במוסדות לימוד שונים ובידקו כיצד נראה היום שוק העבודה בתחום בו תרצו להתמקצע - שאלו את עצמכם האם הפקולטה והתכנים ב הם עדכניים ורלוונטיים לכם גם לעתיד. כמו כן תוכלו במידה ואינם עומדים בתנאי קבלה תוכלו תמיד לגשת להכנה מקיפה ומעמיקה לבחינה הפסיכומטרית, לשפר ולהשלים בגרויות או להירשם למכינה.

כלים מעשיים ופרקטיקה

אוניברסיטאות והמכללות מציעות מגוון רחב של סדנאות, פרקטיקה, מעבדות ותקופות סטאז' - מי יותר ומי פחות. תרצו לבדוק זאת לפני ההרשמה ולעשות השוואה בין מוסדות לימוד על מנת להיווכח שאתם יוצאים עם כלים לעולם התעסוקה. לימודי סיעוד, לימודי מדעי התזונה, מדעי המחשב ועוד, כל אלו נלמדים גם באוניברסיטה וגם במכללה תוך כדי פרקטיקה. לעומתם תמצאו בין היתר את לימודי תקשורת לתואר ראשון המשלבים בתוכם סדנאות והתנסות מעשית.

ההפרדה בין אוניברסיטה והמכללה מאוד ברורה כאשר מדובר באופק מחקרי. האוניברסיטה שמה דגש רב על לימודים עיוניים ומתן כלים מחקריים לקראת תואר שני ובהמשך לדוקטורט. המכללה מנגד מאפשרת לימודי תואר ראשון עם שילוב התנסות מעשית על מנת להכין אתכם לעולם התעסוקה, זה נכון בעיקר ללימודי מדעי החברה. לימודי הנדסה, לדוגמה, נלמדים באופן זהה בשני סוגי המוסדות - תמצאו כי השוני מתבטא בתוכנית לימודים, מס ימי לימוד ושילוב לימודים עם עבודה.

קושי ויוקרה

שני היבטים אלו די שלובים זה בזה. מי שיבחר ללמוד באוניברסיטה יתקל ככל הנראה בקשיים אקדמיים רבים יותר מחברו הלומד תחום זהה במכללה. הדרישות האקדמיות ורמתן באוניברסיטאות גבוהה מזו של המכללות וכנגזרת של מצב זה גם תואר אקדמי מאוניברסיטה נחשב יוקרתי יותר. בשוק העבודה מניחים, וככל הנראה בצדק, שבוגר המגיע לראיון עבודה עם ממוצע 80 מאוניברסיטה הינו בעל יכולות גבוהות יותר מבוגר בעל ממוצע זהה ממכללה - בדרך כלל זה נכון ללימודים ריאליים כגון לימודי הנדסה, לימודי מדעי המחשב, לימודי ביוטכנולוגיה ועוד. עם זאת, תמיד יש יוצאים מהכלל וישנם מקצועות ספציפיים בהם המכללות מובילות.

מה שיסייע לכם בסופו של דבר להתקדם בשוק העבודה הוא להתנסות בעבודה בתחום כבר במהלך התואר. סטודנטים רבים להנדסה ולמדעי המחשב מתחילים לעבוד כבר בשנתם השלישית בחברות הי טק ופיתוח ויש מוסדות לימוד שמחוזרים על ידי חברות הי טק, כגון סטודנטים של הטכניון. גם אם אתם סטודנטים למדעי החברה תרצו להתחיל לחפש נסיון תעסוקתי בתחום. בין אם מדובר בלימודי תקשורת, פסיכולוגיה או חינוך. עולם התעסוקה היום נרחב ומציע מגוון תפקידים עבור הסטודנטים.

לממן את הלימודים

בכל האוניברסיטאות שכר הלימוד הוא אחיד ומכונה "שכר אוניברסיטאי" - שכר הנקבע על ידי המועצה להשכלה גבוהה. בקרב המכללות המצב שונה, ישנן כאלו בהן השכר הוא שכר אוניברסיטאי בעוד באחרות שכר הלימוד נקבע על ידי המכללה (במכללות הפרטיות) ויכול לעמוד על סכומים גבוהים ביותר. כבר בתהליך ההרשמה חפשו מלגות, קרנות ועמותות אשר מסייעות במימון לימודים. במכללות בפריפריה כגון מכללת עמק יזרעאל, מכללת רופין, מכללת תל חי, מכללת ספיר ועוד מונהגת היום תוכנית ממשלתית 'שנת לימודים ראשונה חינם' עבור חיילים משחוררים החל מ- 1.2010.

לסיכומו של עניין, הלבטים לגבי תואר ראשון מעידים על מגוון רחב של היצע. עשו סקר שוק, קראו באינטרנט, דברו עם סטודנטים ועשו השוואה בין מוסדות לימוד. פנו עוד היום לאוניברסיטאות ולמכללות ובררו תוכנית לימודים, שירותים לסטודנט, תהליכי הרשמה ותנאי קבלה.
מודעה
מחפש לימודים במכללות או אוניברסיטאות - מה ההבדל??
מחפש לימודים במכללות או אוניברסיטאות - מה ההבדל??
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: עמק יזרעאל
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: תל חי, סמוך לקרית שמונה
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: איזור המרכז - רמת גן
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: רחובות
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: תל אביב
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: הוד השרון
סמן ליצירת קשר מיידי
מיקום בארץ: רמת גן
מוסדות לימוד בישראל
לימודים
השאר פרטים ונציגי המוסדות שסימנת ייצרו איתך קשר בקרוב!
התחייבות: פרטיך אינם מועברים למוסדות שלא סימנת
אני מאשר/ת את תנאי השימוש ומאשר/ת קבלת מידע והצעות בטלפון, בדוא"ל, במסרון וכדומה‎‎
מודעה